fbpx
Okusi in dediščina Dolenjske

Dediščina Dolenjske

V Deželi kozolcev boste izvedeli vse o edinstvenih kozolcih in izročilu podeželja. Se še spomnite izletov s »katrco« ali obal polnih Adrijinih počitniških prikolic? Pot nas bo vodila tudi v mesto situl, z romantičnim starim mestnim jedrom, ki ga obdaja sanjava reka Krka. Poleg ogleda mesta bo čas tudi za kosilo ali individualne oglede. Za čudovit zaključek dneva pa boste spoznali in okusili še dolenjskega posebneža - Cviček in druga vrhunska vina v priznani vinski kleti.

 

Program

Dežela kozolcev

Kozolci so večstoletni dosežek poljedelskih in živinorejskih dejavnosti v okolju kmečkih, grajskih in samostanskih kmetijskih posesti. Izkazujejo izjemen čut za uporabo naravnih gradiv in mojstrstvo tesarske tradicije. Predvsem na Slovenskem so se kozolci razvili v več tipov in značilnih oblik, ki jim ne najdemo primerjav drugod po svetu. Prav zato je kozolec postal ena izmed prepoznavnosti Slovenije. Pod strokovnim vodstvom si bomo ogledali Deželo kozolcev in poskusili dobrote Dolenjske.

ToplarFoto: Nives Brelih
Leseni vozFoto: Nives Brelih

 

Vinske gorice

Ves čas poti boste lahko občudovali dolenjske griče in vinograde. Griči so posejani z zidanicami in kar vabijo na okušanje vina in ostalih tipičnih dobrot. V sklopu programa boste ob zadnjem ogledu okusili dolenjsko posebnost - vino Cviček in ostale kulinarične dobrote.

Vinske gorice na dolenjskem
Klepetec vinske gorice dolenjska

 

Novo mesto

Na poti se bomo ustavili v Novem mestu, čigar staro mestno jedro je v okljuku reke Krke. Mesto se ponaša z bogatimi arheološkimi najdbami in lepo ohranjenim starim mestnim jedrom. Ob krajšem ogledu starega jedra boste spoznali zelo zanimivo zgodovino mesta, nato boste imeli čas za proste oglede ali kosilo.

Novo mestoFoto: Nives Brelih
Novo mesto Loka

 

Muzejska zbirka IMV

Obisk muzejske zbirke Industrije motornih vozil (IMV), za katero je poskrbel Klub prijateljev IMV Novo mesto, v marsikomu prebudi nostalgijo, v vsakomur pa vzbudi občudovanje znanja in napredka tistega časa. Kakšno tehnološko in poslovno znanje je zapustilo tako napredno podjetje povzame podatek, da njegovo proizvodnjo danes uspešno nadaljujejo kar tri večja podjetja. Muzejska zbirka predstavlja razvoj industrije motornih vozil pod Gorjanci od leta 1954 naprej.

IMVFoto: Klub prijateljev IMV
imv gasilciFoto: Klub prijateljev IMV

 

Degustacija v vinski kleti 

Dolenjska je dežela vinskega posebneža Cvička, ki je mešanica rdečih in belih sort, kar je redkost v svetu. Na vodenem ogledu in degustaciji izbranih vin in drugih dobrot boste občutili domačnost in vso ljubezen, ki jo mora vinar nameniti plemenitenju žlahtne kapljice. Poleg navedenega boste lahko uživali ob čudovitem razgledu na vinske gorice.

zidanica
zidanica colnar

 

Opombe:

  • Začetek izleta 8.30 iz dogovorjenega mesta
  • Kraj začetka izleta je lahko po vnaprejšnjem dogovoru kjerkoli po Sloveniji
  • Za potovanje je potreben veljaven osebni dokument

odhodi iz Ljubljane ali po dogovoru

Cena vključuje:
prevoz po programu, cestnine, parkirnine, nezgodno zavarovanje, ogledi in degustacije po programu, organizacija in turistično vodenje.

Program:

  • Dežela kozolcev - vstopnina in strokovno vodenje ter degustacija
  • Novo mesto - ogled starega mestnega jedra
  • Muzejska zbirka IMV - vstopnina in strokovno vodenje
  • Vinska klet - degustacija

 

 Možna individualna doplačila:

  • Obisk Dolenjskega muzeja
  • Kosilo in pijača
  • Vožnja s kajaki ali SUP-om po reki Krki 

Prijavite se na naše E-novice
in vsak teden boste prejeli zanimive ponudbe naravnost v vaš e-poštni predal.

Slovenska čebela
Piškotki
Spletna stran uporablja piškotke za boljšo izkušnjo in pomoč bolje razumeti kako uporabljate našo spletno stran.