Pustne norčije za slovo od zime

V Sloveniji imamo glede na pokrajine različna imena za isto »osebo«: Pust, Kurent, Fašnik. Še bolj različne so oblike in podobe mask. V preteklosti so izhajale predvsem iz živalskih podob (picek, krava, gos, petelin), stare človeške podobe (ta star in ta stara) in posamične celovite in zelo starega izvora kot so: divji mož, hinjski otepavci, crkljanski lavfarji, nadiški blúmarji, brkinski škoromáti, kobariški sóvrniki, zahodnoslovesnki pustjé, máčkore z Banjške planote, dobropoljske máčkare, porabski fášenki ali miklóši, mlajše pa kostanjeviški šélmarji, mozirski ofirarji in drugi (Vir: Niko Kuret, Praznično leto Slovencev). V zadnjih letih so maske velikokrat komične in satirične.

Kakor so različna poimenovanja, maske, tako so raznolike tudi skupinske maske in sprevodi. Najbolj znani in ohranjeni so koledniki, kurenti, ploharji in mačkore. V pustnem času le-ti hodijo od hiše do hiše, zganjajo norčije in odganjajo zimo in vse slabo. Gospodinje jim pripravijo darove in ponekod se še držijo določenih vraž. Za večino krajev je značilen sprevod pustne povorke, ki je v vsakem kraju drugačen. Sami sprevodi so zelo glasni, polni vraž in običajev. Veljalo je, da več kot v hišo pride maškar, boljša bo letina. Pustno rajanje se zaključi na pepelnično sredo. Na ta dan se Pusta pokopa, sežge ali vrže v vodo. Na pepelnično sredo sledi post.

V naslednjih dneh bo kar nekaj pustnih povork. Kot že nekaj let do sedaj bodo najbolj odmevne na Ptuju, v Drežnici, Cerknici in Kostanjevici na Krki. Ob tem bi omenili, da je kurentovanje na Ptuju množični dogodek in je priporočljivo, da se obiskovalec tega prej zaveda. Poleg velike množice ljudi so določeni deli pustnega karnevala na Ptuju plačljivi in je potrebno kupiti vstopnice. V Drežnici je glavna nit pustovanja fantovščina, ki se zaključi na pustni torek z obsodbo in zažigom Pusta. Vstop je prost. Tudi v Cerknici se zbere večje število ljudi. Ker v Butalah povorka poteka vzdolž celotne ulice, je ogled še vedno prijeten. Vstop v Butale je prost.

Ogled tovrstnih povork z majhnimi otroki je lahko neprijeten, če se otroci bojijo strašnih mask. Je pa za otroke zelo primerno in zabavno, da sami izdelujejo maske in pustno opravo. Doma narejene oprave so tako dosti cenejše in tudi bolj osebne. Otrok se z masko, ki jo je izdelal sam, veliko bolj poistoveti kot s trgovinsko in je bolj verjetno, da jo bo v dani situaciji želel nositi. Poleg tega bodo maske tako bolj izvirne in edinstvene. Spomnite se, kako ste se zabavali, ko ste s starši pripravljali maske za v šolo ali pohod od hiše do hiše s sosedovimi otroci.

Maske, ki jih lahko izdelate doma, so lahko iz kartona, filca ali blaga. Preprosta je izdelava oprave za viteza, duhca, robota, miško, gusarja, klovna, Robina Hooda, pop zvezdo, indijanca in še bi lahko naštevali.

Želimo vam obilo užitka v pustnih norčijah in dobrotah.

Prilagamo vam recept za krhke flancate, kot so jih nekoč pekle naše babice (Vir: Recepti Sestre Nikoline).
Sestavine:
20 dag moke
ščepec soli
4 rumenjaki
4 žlice belega vina
sladkor za posipanje

Postopek:
Napravimo testo kot za rezance (če jih ročno valjamo). Testo dobro pregnetemo, pokrijemo skledo in pustimo pol ure počivati. Potem ga razvaljamo za dober nožev rob na debelo. Testo, s koleščkom za razrez, razrežemo na poljubne oblike  in v vsako obliko vrežemo po dve do tri črte. Pripravljene flancate na hitro ocvremo in pred serviranjem potresemo s sladkorjem.
Nasvet:
Da se nam maščoba ne bi penila, uporabimo za cvrenje rastlinsko mast ali pa v hladno olje prilijemo 2 žlici ruma in nato pristavimo na ogenj.

Misel dneva

Sprva si seme!

Sprva si seme, ljubezen sejavčeva, da te poseje, da te pozabi...

Potem si pšenica, zrela za igro z vetrom in s kosci.

Potem si nekomu vsakdanji kruh.

Avtor:Tone Kuntner

 

Prijavite se na naše E-novice
in vsak teden boste prejeli zanimive ponudbe naravnost v vaš e-poštni predal.

Slovenska čebela