Doživetja v gibanju

Z družino v goreFoto: Spominčice

Gibanje ni le šport, gibanje je zdravje.

Ugodni vplivi športne aktivnosti:

 • Okrepijo se dihalne mišice,
 • Izboljša se koncentracija in miselna zmogljivost,
 • Poveča se obrambna sposobnost organizma,
 • Izboljša se drža telesa,
 • Poveča in ohranja se gibljivost in čvrstost sklepov,
 • Znižuje se tveganje za nekatere vrste raka, ker se pospeši prebava,
 • Zmanjša se tesnobnost, stres in depresija,
 • Športna aktivnost ohranja lepo postavo, izboljša se splošni zunanji videz,
 • Gibanje in udejstvovanje v športnih dejavnostih je še posebej pomembno za otroke. Že od najzgodnejših razvojnih obdobij poteka psihosocialni razvoj v tesni prepletenosti z razvojem motorike in gibanja.

Sprehod čez staro vaško jedro

Pogled na Ajdovsko deklicoFoto: Spominčice

Pomen gibanja za otroke lahko povzamemo po izjavi Inštituta za zdravje: »Gibanje in šport sta pomembna za zdravo rast in razvoj otrok in mladostnikov. Redno gibanje in športno udejstvovanje pomagata otrokom in mladim zgraditi in ohraniti zdrave kosti, mišice in sklepe, pomagata nadzirati telesno težo, razgrajevati maščobo ter pomagata k učinkovitemu delovanju srca in pljuč. Gibanje in šport prispevata k razvoju gibanja in koordinacije ter pomagata preprečevati in nadzirati občutje strahu in depresije. Mladim dajeta možnost za samoizražanje, pomagata jim graditi samozavest, doživeti občutke uspešnosti, ustvarjati medsebojne odnose in se vključiti v družbo. Ti pozitivni učinki jim pomagajo, da se uprejo tveganjem in škodi, ki nastanejo zaradi zahtevnosti, tekmovalnosti, stresa in sedečega načina življenja, ki je zelo pogosto prisoten v življenju mladih. Ugotovili so tudi, da so otroci, ki so se več gibali in športno udejstvovali, bolj telesno dejavni in v šoli uspešnejši. Gibanje in šport koristita pri osvajanju preostalih zdravih načinov obnašanja, kot na primer izogibanje tobaku, alkoholu, uporabi drog in nasilnemu vedenju. Lahko tudi pripomoreta k zdravi prehrani, zadostnemu počitku in varnejšemu obnašanju. Vzorci gibanja in športnega udejstvovanja, pridobljeni v otroštvu in adolescenci, se pogosteje ohranjajo vse življenje in zgradijo temelje za dejavno in zdravo življenje. Premalo gibanja in športa v otroštvu lahko botruje težavam z zdravjem v vsem življenju.«

Doživetja v gibanju so posebna doživetja, kjer na zabaven način družinam ponujamo pakete, ki vključujejo:

 • športno-adrenalinske vsebine,
 • igre naših dedkov in babic,
 • učne in tematske poti,
 • spremljajoč program.

Veselimo se gibanja z vami.

Aktualni dogodki za družine

 • DEC 15

  Delavnice za otroke - Praznični gledališki dan na Domačiji Vesel

  7,00€
  15.12. 2018

  Domačija Vesel

  Praznična delavnica za otroke, ki so navdušeni nad lutkami, gledališčem, ki imajo radi živali in zimske radosti. Kje? Na Domačiji Vesel. Si želite vašemu otroku pričarati čarobnost decembra ter mu za nekaj ur omogočiti, da se spozna s svetom lutk in gledališča? Potem ga pripeljite na našo veselo domačijo, kjer bo vaš otrok spoznal škrata Čateža, se zabaval na ustvarjalnih delavnicah in užival v zimskih radostih.

  Podrobnosti
 • DEC 27

  Novoletne počitnice za otroke na Domačiji Vesel

  15,00€
  27.12. 2018

  Domačija Vesel

  Novoletne počitnice trkajo na vrata in da bodo prav posebne, smo na Domačiji Vesel pripravili dvodnevno animacijo in delavnice. Nepozabnih počitnic na podeželju se bodo tokrat razveselili otroci stari od 5 do 10 let. Si želite, da se vaš otrok igra v naravi, spoznava živali in življenje na podeželju preko zgodb ter zabavne animacije? Preverite kakšne delavnice, igre in animacijo smo pripravili na domačiji za nasmejane otroške obraze. 

  Podrobnosti
 • DEC 28

  Novoletne počitnice za otroke na Domačiji Vesel - dodatni dan

  15,00€
  28.12. 2018

  Domačija Vesel

  Novoletne počitnice trkajo na vrata in da bodo prav posebne smo na Domačiji Vesel pripravili dvodnevno animacijo in delavnice. Nepozabnih počitnic na podeželju se bodo tokrat razveselili otroci stari od 5 do 10 let. Si želite, da se vaš otrok igra v naravi, spoznava živali in življenje na podeželju preko zgodb ter zabavne animacije? Preverite kakšne delavnice, igre in animacijo smo pripravili na domačiji za nasmejane otroške obraze. 

  Podrobnosti

Prijavite se na naše E-novice
in vsak teden boste prejeli zanimive ponudbe naravnost v vaš e-poštni predal.

Slovenska čebela